Extracție măsea de minte

Extracție măsea de minte

Măseaua de minte, molarul de minte, sau molarul 3 erupe la majoritatea persoanelor în jurul vârstei de 17 ani sau cel târziu până la 25 ani. Însă, la circa 20% din pacienți  acești molari de minte nu erup niciodată.

Apariția măselei de minte aduce cu sine dureri și disconfort pacientului și poate cauza o serie de probleme pentru dinții din jur, de aceea cea mai recomandată soluție de către medicii stomatologi este extracția dentară.

Programează-te acum într-una din locațiile noastre!

Intră în legătură cu consilierul nostru pentru informații legate de disponibilitate, servicii oferite și prețuri.

Extracție măsea de minte – de ce este necesară?

Procedura de extracție a măselelor de minte este recomandată de specialiști și necesară în majoritatea cazurilor. Există și excepții – pacienți cu molari de minte care cresc corect și nu afectează sănătatea sau integritatea dinților din jur, a gingiilor sau a maxilarului. În aceste cazuri fericite, molarii de minte nu cauzează probleme ci chiar pot fi utili pacientului, pentru că se comportă exact ca celelalte măsele, nu afectează țesuturile din jur și nu aduc cu sine probleme ortodontice.

Însă, de cele mai multe ori, măselele de minte erupte incorect cauzează inflamații, durere prelungită și infecții și cresc riscul de a dezvolta carii dentare. Mai mult, ele pot chiar determina boli gingivale sau înghesui dinții din jur. În aceste situații, singura soluție viabilă este extracția.

Cum se desfășoară procedura de extracție măsea de minte?

Primul pas este consultul pacientului de către un medic specialist. Mai întâi, se face o radiografie panoramică pentru ca medicul să aibă o privire de ansamblu asupra situației pacientului respectiv. Dacă se constată că pacientul are și o infecție, extracția măselei de minte se poate amâna iar medicul poate prescrie tratament cu antibiotice până la retragerea acesteia.

Dacă se poate interveni imediat, pacientul este pus sub anestezie locală sau generală în funcție de gravitatea cazului. Pentru extracția măselei se folosesc instrumente chirurgicale speciale, manuale sau moderne, iar zona este ulterior cusută (se pot folosi și copci).

Pentru a se minimiza disconfortul și durerea pacientului după intervenție, se recomandă utilizarea unor instrumente moderne pentru o vindecare mai ușoară și mai rapidă a țesuturilor.

La ce trebuie să mă aștept după extracția măselei de minte?

Câteva simptome comune după extracția molarilor de minte sunt durerea, disconfortul și tumefacția. De aceea, medicul specialist va prescrie analgezice și antibiotice și le va recomanda pacienților să consume multe lichide și alimente moi imediat după intervenție. Pentru scăderea inflamației, se pot folosi și comprese reci sau gheață.

Deși aceste simptome sunt frecvente, dacă persistă pe o perioadă îndelungată sau dacă sângerările în zona extracției nu se opresc nici după 24 ore, trebuie să contactați de urgență medicul specialist.

Când știu că am nevoie de o extracție a măselei de minte?

Medicul specialist este cel care decide dacă măseaua de minte trebuie scoasă în funcție de poziția acesteia și de modul în care se integrează în maxilar.

Părerile sunt împărțite și diferă foarte mult de la caz la caz- unii specialiști recomandă ca măselele de minte să fie scoase din cauza riscului crescut de a dezvolta carii în viitor pentru că acestea sunt de regulă slab mineralizate. Alți medici sunt de părere că, dacă acestea nu au o poziție problematică, se poate evita extracția iar măselele de minte pot fi folosite ca sprijin pentru lucrări dentare ulterioare.

Image
Art of dental surgery.

SERVICII

Utile

CONTACT

dentrust-auriu.png